در انواع قالب بندی ساختمان، مصالح قالب یکی از نقاط و جه تمایز آنها می باشد. بر اساس نوع مصالح قالب، قالب های ساختمانی به انواع زیر دستبه بندی می شوند.
اصولا برای قالب بندی پی مورد استفاده قرار گرفته به گونه ای که اطراف پی دیوار آجری اجرا می شود و پس از خودگیری بتن در محل باقی می مانند (قالب دائم). باید توجه داشت که در قالب بندی آجری رعایت موارد زیر لازم است: سطح داخلی آجر قبل از بتن ریزی با نایلون یا پلاستیک پوشانده تا شیره بتن را جذب نکند. حداقل ضخامت دیوار ۲۰ سانتی متر باشد. از ملات ماسه سیمان در آجر چینی استفاده شود
این نوع قالب بندی معمولا از چوب درختان سوزنی برگ است ( در ابتدای فصا ۵ فهرست بها نیز آمده است : تخته نراد خارجی که منظور آن چوب روسی یا پوب کاج وارداتی) چون این نوع چوب ها سبک تر و نرم تر از درختان پهن برگ بوده و تغییر شکل آنها در مقابل رطوبت کمتر است. سبکی، سهولت اجرا، ضریب حرارتی کم، سادگی اتصالات و… از مزایای آن بوده اما تکرارپذیری کم (۱۰ بار) از معایب عمده آن می باشد. قطعا به دلایل حفظ محیط زیست و وجود قالب های متنوع با مصالح مختلف قالب چوبی از اولویت های قالب بندی نخواهد بود.
اصطلاح کامپوزیت های چوبی- پلاستیکی (Wood Plastic Composites) به کامپوزیت هایی اطلاق می شود که از چوب (در هر شکلی) و ترموست ها یا ترموپلاستیک ها است که اصطلاحا به پلی وود Poly Woodمعروف است. قابل بازیافت هستند و ضایعات چوب و پلاستیک های بازیافتی آن نیز با ارزش بوده و قابل استفاده است. ایده آل بودن روش تولید که با استفده از روش های سنتی فرآوری چوب به آسانی تولید ساخته می شوند. سختی و خشکی مطلوب و مقاومت در برابر تاثیرات بیرونی پایداری ابعادی (حداقل تغییر شکل زیر فشار بار) مقاومت در برابر فرسودگی و خوردگی ویژگی های گرمایی عالی جذب رطوبت بسیار کم
قالب های فلزی دارای مزایا و معایبی می باشد، مزایای آن عبارتند از : سرعت اجرای بالا، سادگی اتصالات، سطح صاف، مقاومت زیاد، دکفراژ سریعف تکرار پذیری و دوام زیاد، بهره وری.
سنگین وزن، تدارکات خاص، هزینه اولیه نسبتا زیاد تهیه قالب و …در پروژه ویلای لواسان از این نوع قالب بندی استفاده شده است.
سیستم های قالب بندی یکی دیگر از وجوه تمایز انواع قالب بندی ساختمان می باشد. بر اساس سیستم قالب بندی و یا به عبارتی نحوه قالب بندی سیستم های قالب بندی شامل موارد زیر می باشند :
قالب آجری در فونداسیون از این نوع می باشد.
منظور استفاده از الوار چهرتراش چوبی در ساخت قالب می باشد که زمانی زیاد اجرا از معایب این روش محسوب می شود.
منظور از قالب پانلی استفاده از رویه های چوبی، فولادی، فایبر گلاس و … به همراه پشت بند های پوبی، فولادی، آلومینیومی و اتصالات شامل پین، گوه، بولت دوسر و… می باشد. این قالب از در کنار هم قرار گرفتن قالب ها با اندازه های مختلف به تناسب ابعاد سازه و اتصال آنها این قالب برای کلیه بخش های سازه سقف، ستون تیرو… قابل استفاده بوده و در صورت تکراری بودن اجزا و ابعاد میتوان بدون بازکردن، سطوح قالب بندی را توسط جرثقیل جابجا کرد.