بتن از مصالح ساختمانی پرکاربرد است که از ترکیب سیمان، آب، سنگدانهها یا افزودنیهایی نظیر رنگدانه تشکیل میشود. بتن ریزی کف یکی از سادهترین انواع بتن ریزی است که در ساخت و ساز مجتمعهای مسکونی، کف پارکینگ و سوله مورد استفاده قرار میگیرد..در این مطلب قصد داریم راهنمای کاملی درباره مراحل بتن ریزی کف، هزینه انجام آن و عوامل موثر بر قیمت بتن ریزی را در اختیار شما قرار دهیم. برای کسب اطلاعات دقیق تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
بتن ریزی کف به فرایند ساخت کف با استفاده از بتن گفته میشود که موجب ساخت کفهای محکم و بادوام میشود. در این فرآیند، بتن به صورت مایع در رویه سطح مورد نظر ریخته میشود و پس از آن تراز میشود. بتن ریزی سطوح نیاز به ترازکاری دقیق دارد تا سطحی صاف و هموار ایجاد شود.
بتن ریزی کف محوطه در مکانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. موارد زیر برخی از مکانهایی است که از بتن ریزی کف سطوح برای تجهیز آنها استفاده میشود.
بتن ریزی کف سطوح در محوطههای خارجی ساختمانها مانند پیادهرو، تراس، باغ، حیاط و فضاهای اطراف ساختمانها انجام میشود.
بتن ریزی کف محوطه در پارکینگ ساختمان مسکونی و تجاری و پارکینگ عمومی برای ایجاد سطوح صاف و مقاوم در برابر بارهای سنگین و سایش مورد استفاده قرار میگیرد.
بتن ریزی سطوح در فضاهای ورزشی مانند زمین تنیس، زمین بسکتبال، زمین فوتبال، زمین والیبال استفاده میشود.
در فضاهای صنعتی مانند کارخانجات، انبارها، پایانههای حمل و نقل و فضاهای صنعتی دیگر، بتن ریزی سطوح برای ایجاد سطحی مقاوم در برابر بارهای سنگین و حرکت ماشینآلات استفاده میشود.
بتن ریزی سطوح در محوطههای عمومی مانند پارک، میدان، محوطههای شهری، محوطههای تفریحی و سایر فضاهای عمومی هم استفاده میشود.
بتن ریزی به دلیل ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی ترکیبات بتن، مقاومت و استحکام بالایی دارد. یعنی تحمل فشار و بارهای سنگین را دارد و خوردگی، حرارت و تغییرات جوی مانند باران و برف به آن آسیب نمیزند. همچنین با بتن ریزی میتوان سطح صاف و همواری ایجاد کرد. این ویژگی از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا سطح صاف موجب سهولت در حرکت و تمیزی محوطه میشود.
مزیت دیگر بتن ریزی سطوح، مقاومت بالای آن در برابر رطوبت است. بتن ریزی محوطه باعث ایجاد یک پوشش بینفوذ و ضدرطوبت میشود که با جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت به زیرسازی، استحکام سازه را تضمین میکند.
با این حساب میتوانیم انتظار داشته باشیم در محوطههایی که کف آن بتن ریزی شده، مقاومت و استحکام کف بیشتر باشد و طول عمر بالایی داشته باشند. بنابراین لازم نیست بعد از مدتی بابت تعمیر کف هزینهای صرف کنیم. حتی لازم نیست نگران زمان اجرای بتن ریزی باشیم. زیرا فرایند بتن ریزی در مدت زمانی کوتاهی انجام میشود و اجرای پروژه را به تعویق نمیاندازد.
محاسبه اقدامات مختلف ساختمانسازی نیازمند یک بررسی دقیق است. زیرا عوامل مختلفی هزینه فرایند ساخت و ساز را تحت تاثیر قرار میدهند. به طور مثال هزینه بتن ریزی کف محوطه که از اقدامات اصلی برای ساخت و ساز است، تحت تاثیر چند عامل قرار دارد. موارد زیر مهمترین عوامل تاثیرگذار بر هزینه بتن ریزی کف محوطه است.
مساحت کف محوطه یکی از عوامل اساسی در تعیین هزینه بتن ریزی آن است. بهطور طبیعی هرچه مساحت کف بیشتر باشد، هزینه بتن ریزی آن هم افزایش پیدا میکند.
ضخامت بتن مورد استفاده در کف محوطه نیز بر هزینه آماده کردن آن تاثیر دارد. بتن با ضخامت بالاتر نیاز به مقدار بیشتری از مواد اولیه و صرف زمان طولانیتری توسط نیروی کار دارد. پس انتظار میرود هزینه آماده کردن آن هم بالاتر رود.
نوع بتن عامل بااهمیت دیگری است که هزینه بتن ریزی را تحت تاثیر قرار میدهد. به طور معمول هزینه بتنهای مخصوص مانند بتن مقاوم در برابر آب و بتن رنگی نسبت به بتن معمولی بیشتر است.
شرایط زمینی که برای بتن ریزی استفاده میشود از عوامل موثر دیگر در برآورد هزینه است. به طور مثال شیب طبیعی زمین، وجود موانع زیر زمینی، نیاز به شیارکاری، ترازکاری زمین و... باعث افزایش هزینهها میشود.
موقعیت جغرافیایی برخی از مناطق، رفت و آمد نیروی کار را سخت میکند. بنابراین هزینه بتن ریزی سطوح در این مناطق افزایش پیدا میکند.
اگر میخواهید هزینه دقیقتری برای بتن ریزی سطوح در اختیار داشته باشید، بهتر است با پیمانکاران در زمینه بتن ریزی کف محوطه مشورت کنید تا بر اساس نیازهای خاص پروژه و شرایط محل، برآورد دقیقتری را به شما ارائه نمایند.
آماده سازی سطح برای بتن ریزی کف محوطه یک مرحله بسیار مهم است که نقش کلیدی در استحکام و دوام کف محوطه دارد.
در این مرحله ابتدا باید سطح محوطه را به طور کامل از هرگونه زباله، خاک و مواد آلوده دیگر تمیز کنید. میتوانید از ابزارهایی مانند برس، جارو و آب برای تمیزکاری استفاده کنید.
در بعضی موارد، لازم است سطح محوطه با شیارکاری آماده شود تا بتن و سطح چسبندگی مناسبی داشته باشند. شیارکاری با استفاده از ابزارهای مانند مینی بکسل، شیارکاری کنگره یا دیسک شیارکاری انجام میشود.
همچنین در این مرحله باید سطح محوطه تراز شود. در صورت وجود ناهمواری، با استفاده از ابزارهایی مانند ترازکاری، هیتر و یا ریخته گری بتن سطوح آماده میشوند. هدف اصلی این اقدام، ایجاد یک سطح صاف و هموار است که بتن به خوبی روی آن قرار بگیرد.
آرماتور بندی یک مرحله مهم در فرآیند ساخت و آماده کردن کف محوطه برای بتن ریزی است. هدف اصلی آرماتور بندی، افزایش استحکام و پایداری ساختمان بتنی است.
ابتدا باید نوع آرماتور مناسب برای کف محوطه تعیین شود. نوع و قطر آرماتور بستگی به نیازهای سازه و فشار بار وارد بر آن دارد. این میلهها به صورت شبکهای یا به صورت میلههای عرضی و عمودی قرار میگیرند و به فرمها یا بتن پیچانده میشوند.
پس از آمادهسازی سطح و آرماتوربندی، نوبت به بتن ریزی کف محوطه میرسد. به طور معمول بتن با استفاده از میکسر بتن به صورت خودرویی یا با استفاده از پمپ بتن به سطح محوطه ریخته میشود.
پس از بتن ریزی لازم است سطح کف با استفاده از ترازکاری و صاف کردن هموار شود. این کار به منظور حذف هرگونه عیب و ناهمواری و به دست آوردن یک سطح صاف و هموار انجام میشود.
بعد از ریختن بتن و صاف کردن سطح، بتن باید به طور کامل خشک شده و تقویت شود. زمان خشک شدن بتن ممکن است تا چند روز طول بکشد و در این مدت باید از دسترسی به سطح محوطه جلوگیری شود.
در نهایت با پوشش دادن کف با رنگ و اعمال لایههای حفاظتی مانند محافظت از ضد آب و ضد لکه و... کار بتن ریزی کف به پایان میرسد.
برای محاسبه حجم بتن ریزی کف محوطه، ابتدا باید ابعاد کف محوطه را را اندازه بگیرید. اگر کف محوطه شکل مستطیلی دارد، ابعاد طول و عرض، سپس عمق مورد نیاز برای بتن را تعیین کنید. حجم بتن ریزی کف با ضرب طول، عرض و عمق تعیین میشود. به عنوان مثال، اگر طول کف محوطه 10 متر، عرض آن 6 متر و عمق بتن ریزی 0.15 متر باشد، حجم بتن ریزی برابر است با:
حجم بتن ریزی = طول × عرض × عمق
حجم بتن ریزی = 10 متر × 6 متر × 0.15 متر
حجم = 9 متر مکعب
بنابراین، برای بتن ریزی محوطهای با این ابعاد، باید حدود 9 متر مکعب بتن استفاده کنید.
میلگرد مورد استفاده در بتن ریزی کف محوطه به منظور تقویت ساختار بتن و افزایش مقاومت آن در برابر فشار، کشش و تغییر شکل استفاده میشود. بنابراین به هیچ وجه از میلگرد زنگ زده برای آماده کردن کف محوطه استفاده نکنید.
به خاطر داشته باشید میلگردهایی که برای آرماتوربندی مورد استفاده قرار میگیرند، نباید توسط دستگاه جوشکاری بریده شوند. زیرا بریدن میلگرد با دستگاه جوشکاری، باعث کاهش مقاومت آن میشود. بهترین اقدام برای بریدن میلگرد استفاده از دستگاههای مکانیکی است.
نکته مهم دیگری که در بتن ریزی کف باید رعایت کنید، استفاده از تجهیزات و تکنولوژی مناسب است که امکان ریختهگری و صاف شدن بتن را فراهم میکند. همچنین، بهینهسازی ترکیب مواد اولیه بتن و رعایت نسبتهای مشخص بین سیمان، ماسه، آب و سنگدانهها نیز برای دستیابی به کیفیت و عملکرد بهتر بتن ریزی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
جمع بندی
ریختن بتن کف یک محوطه با نام بتن ریزی کف شناخته میشود و در مکانهای مختلفی مانند سوله و پارکینگ مورد استفاده قرار میگیرد. در این مطلب سعی کردیم تمام اطلاعاتی که برای بتن ریزی در کف محوطه لازم است بدانید را در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم این اطلاعات برای شما کاربردی و مفید بوده باشد.